در این صفحه به معرفی گیتهای منطقی و ارایه چند مدار ساده جهت یادگیری این المانهای منطقی می پردازیم…
گیتهای منطقی مدارهایی هستند که غالبا از ترانزیستورها و دیودها ساخته شدهاند. اساس کار گیت منطقی، اعداد باینری (۰ و ۱) است. این گیتها روی یک یا چند ورودی عملیات منطقی انجام میدهند تا در نهایت یک خروجی حاصل شود. میتوان از ترکیب چند گیت منطقی، مدارهای پیچیدهتری را ساخت.
سطح ولتاژ ورودی و خروجی گیتها، با دو مؤلفه High Voltage و Low Voltage سنجیده میشود. زمانی که سطح ولتاژ High باشد، به آن ۱ منطقی و زمانی که سطح ولتاژ Low باشد، صفر منطقی به آن اطلاق میشود. در ادامهی این مقاله از ام اس کالا ، با چند گیت پایه و همچنین نحوهی ساخت این گیتها با ترانزیستورها آشنا خواهید شد. همچنین برخی از ICهای متداول را نیز معرفی خواهیم کرد.
آیسی چیست ؟ توضیحات تخصصی و مهندسی انواع آیسی *کلیک کنید*
گیت منطقی AND
عملیات گیت AND مشابه با اشتراک در ریاضی است. اگر حتی یکی از ورودیهای این گیت ۰ باشد، خروجی آن نیز برابر ۰ خواهد شد. برای درک بهتر آن، میتوان اینگونه در نظر گرفت که ورودیهای گیت AND مثل کلیدهای پشت سر هم هستند و در صورت قطع بودن هر کدام، خروجی نخواهیم داشت.
نمایش شماتیک گیت منطقی AND
نماد جبری AND به صورت دات (نقطه | dot) نمایش داده میشود. جدول زیر نشانگر حالتهای گیت منطقی AND برای دو ورودی است:
معرفی IC گیت AND
آیسی ۷۴۰۸ از خانواده TTL که دارای چهار گیت AND با دو ورودی یا Quad 2-Input AND Gate است. این تراشهی دیجیتال، از متداولترین آیسیهای گیت AND است و دارای ۱۴ پایه میباشد.
# آموزش ساخت گیت های منطقی و لیست قطعات مورد نیاز *کلیک کنید*
گیت منطقی OR
عملیات گیت OR، مشابه اجتماع در عملیات ریاضی است. اگر حتی یک ورودی از آن ۱ باشد، خروجی آن برابر با ۱ خواهد شد. عملکرد گیت OR شبیه به کلیدهای موازی است؛ حتی اگر یک کلید هم وصل باشد، لامپ روشن خواهد شد.
نمایش شماتیک گیت منطقی OR
معرفی IC گیت OR
آیسی ۴۷۰۱ از خانواده CMOS و دارای چهار گیت OR دو ورودی است. این تراشهی دیجیتال، از متداولترین آیسیهای گیت OR است و دارای ۱۴ پایه میباشد.
گیت منطقی NOT
گیت NOT، دارای یک ورودی و یک خروجی است. این گیت، معکوس ورودی را به عنوان خروجی بازمیگرداند.
نمایش جبری گیت NOT به شکلهای A و یا A’ , ~Aنوشته میشود. جدول فوق حالتهای گیت منطقی NOT را برای دو ورودی نشان میدهد
گیت منطقی NAND
گیت NAND از ترکیب دو گیت AND و NOT تشکیل شده است؛ یعنی این گیت، عملیات جمع منطقی (OR) را روی متممهای ورودی انجام میدهد. در این حالت، حتی اگر یک صفر (۰) به عنوان ورودی داشته باشیم، خروجی برابر با ۱ خواهد شد.
# آموزش ساخت گیت های منطقی و لیست قطعات مورد نیاز *کلیک کنید*
معرفی IC گیت NAND
آیسی ۷۴LS00 از خانواده TTL که دارای چهار گیت NAND دو ورودی است، از متداولترین آیسیهای گیت NAND است که دارای ۱۴ پایه میباشد.
گیت منطقی NOR
این گیت از کنارهم قرار گرفتن دو گیت OR و NOT ساخنه میشود و عملیات ضرب منطقی(AND) را روی متمم ورودی انجام میدهد. در صورت وجود یک(۱) در ورودی، خروجی برابر با صفر خواهد شد.
معرفی IC گیت NOR
آیسی SN7402N از خانواده TTL که دارای ۴ گیت NOR دو ورودی است، از متداولترین آیسیهای گیت NOR است که دارای ۱۴ پایه است.
گیت منطقی XOR
ساختار گیت XOR یا Exclusive OR، از ترکیب گیتهای AND،OR و NOT ساخته میشود. در این گیت، اگر تعداد ۱های ورودی آن عددی فرد باشد، آنگاه خروجی نیز برابر با ۱ میشود. علامت اختصاری آن، ⊕ است.
# آموزش ساخت گیت های منطقی و لیست قطعات مورد نیاز *کلیک کنید*
معرفی IC گیت XOR
آیسی ۷۴SL86 از خانواده TTL که دارای ۴ گیت XOR دو ورودی است، از متداولترین آیسیهای گیت XOR است که دارای ۱۴ پایه است.
گیت منطقی XNOR
این گیت همان گیت XOR است و در انتها خروجی حاصل گیت XOR را متمم میکند. این گیت از ترکیب XOR و NOT حاصل میشود. خروجی یک(۱) در آن زمانی ایجاد میشود که تعداد ۱ها در ورودی، زوج شود.
معرفی IC گیت XNOR
آیسی ۷۴۲۶۶ از خانواده TTL که دارای ۴ گیت XNOR دو ورودی است، از متداولترین آیسیهای گیت XNOR است که دارای ۱۴ پایه است.
موفق باشید
برچسب ها: فروشگاه قطعات الکترونیک / آموزش مهندسی برق / الکترونیک / MSKALA / درباره ما